De verkiezing afgelopen woensdag heeft veel stof doen opwaaien. Net als veel Nederlanders houdt het mij ook bezig. Maar getriggered werd ik vanuit mijn vakgebied #IT door een bericht op de vaknieuwsbrief van #Agconnect. De kamerleden met IT kennis verdwijnen uit de kamer en er komen er, zo staat in het stuk, geen kamerleden met IT achtergrond en diepere kennis voor terug. Dat heeft overigens niet zoveel met de politieke verschuiving te maken. Er staan zo te lezen niet zoveel kandidaten met IT kennis op de lijsten.

En dat is zorgelijk. IT is al heel veel jaren geen bijzaak meer, maar raakt iedereen, iedere dag. Privacy en cybersecurity bijvoorbeeld. Of meer praktisch: de IT projecten bij de overheid, die nogal de neiging hebben om uit de klauwen te lopen. En wat te denken van de stijgende IT kosten in de zorg. Dat is niet geld dat naar de zorg zelf gaat.

Wat vooral nodig is, is een visie naar de toekomst. #AI bijvoorbeeld biedt grote kansen, maar net zo grote bedreigingen. Wat voor een plek gaat AI innemen in onze samenleving? Hoe kunnen we die plek zelf beïnvloeden? Hier in Nederland, maar vooral ook internationaal. Software laat zich niet stoppen door landsgrenzen.

Ik hoop dat er straks in het kabinet ministers komen die echt kennis van IT hebben. Niet alleen in overheden trouwens, maar ook in veel andere organisaties is de verantwoordelijkheid van IT niet op het hoogste niveau belegd. En dat is wel nodig. Het bepaalt voor een heel deel onze toekomst en ook de toekomst van alle organisaties.

Het doet me denken aan het grote datalek bij de GGD in coronatijd. Iedere medewerker kon een Excel exporteren met daarin de adresgegevens van iedereen die voor een controle was gekomen. Dus ook van alle bekende Nederlanders. André Rouvoet, de hoogste baas van de overkoepelende GGD organisatie en toch een zeer gewaardeerd en kundig politicus, reageerde in eerste instantie lauwtjes en zonder kennis van IT te verraden. Dat maakte mij er bewust van dat (ook) bij de overheid en overheidsgerelateerde organisaties IT niet als kernactiviteit gezien wordt. Tenminste, IT kennis wordt voor bestuurders niet als een eis gezien om goed te kunnen besturen.

De Duitsers hebben er een mooi woord voor, #Chefsache. Als iets een Chefsache is, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het onderwerp op het hoogste niveau.

IT is dus Chefsache!

Hoe is dat in jouw organisatie? Is IT iets dat vooral gewoon moet werken? Of is er een visie op IT en een strategie om binnen jouw organisatie IT echt voor je te laten werken?