Nieuwsuur: Verzorgenden met vals diploma aan de slag in de wijkverpleging

Zaterdag las ik dat meerdere onbevoegden lange tijd in de wijkverpleging actief konden (en waarschijnlijk kunnen) zijn. Ik stel me voor dat mijn moeder straks medicijnen krijgt toebediend door iemand die niet bevoegd is dit te doen en wel brutaal genoeg is om een diploma te vervalsen!

Bij fout van niet-bevoegde zorgverlener is schade niet te overzien

Af en toe komt in het nieuws hoe een onbevoegde arts een fout gemaakt. Voor ons de reden om te kijken of we met klanten uit de Zorg die met AFAS werken te kijken of we een controle kunnen inbouwen die dagelijks alle BIG-registraties controleert, want alleen met een geldig diploma kom je in aanmerking voor een BIG-registratie. Zo’n koppeling hebben we ontwikkeld. Organisaties die bij ons komen voor deze koppeling hebben vaak hun BIG administratie al goed op orde. Toch haalden we in het afgelopen jaar 2 medewerkers met een maatregel naar boven waar de organisatie zelf niet van op de hoogte was. Daarnaast zijn er regelmatig BIG-registratienummers die niet meer geldig zijn omdat ze verlopen zijn. Zolang de arts of verzorger geen fout maakt is dat geen zichtbaar probleem, maar maakt één van deze zorgverleners een fout dan is de schade niet te overzien.

Ik snap heel goed dat het bijhouden van een BIG-administratie erbij inschiet, maar in deze tijd kan dat absoluut niet meer. Allereerst omdat het de zorg van mensen betreft, waarbij iedere zorginstelling alles dient te doen om te zorgen dat dit verantwoord gebeurt. Maar daarnaast zijn de risico’s voor de instellingen ook te groot als er wel iets misgaat.

Lees meer over ervaringen met de BIG-koppeling

Meer weten over de BIG koppeling neem contact op of lees meer.

 

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2237988-verzorgenden-met-vals-diploma-aan-de-slag-in-de-wijkverpleging.html