Waarom wilde ik de challenge ook al weer doen?

Op mijn kop staan is niet heel comfortabel en sinds ik vorig jaar achterover klapte met het skaten heb ik lichte angst voor het vallen. Aan de andere kant speel ik al een tijd met de gedachten om een handstand te kunnen maken. Het lijkt me een heerlijk gevoel om op je handen te kunnen lopen. En toen ik vorige week in de sportschool een werkcollega tegenkwam die al een jaarlang calistenics (oefeningen met eigen lichaamsgewicht) doet, was dat voor mij de trigger om het aan te pakken.

De belangrijkste reden om het aan te pakken is een combinatie van ‘het is gezond’ en ‘het is een uitdaging’.

Het begint met een plan

Uit eerdere ervaringen weet ik dat je gewoon moet beginnen. Niet te streng zijn op het resultaat in het begin, maar wel doorgaan. Consistentie is het eerste dat moet gebeuren. Dan komen de motivatie en het resultaat daarna. Toch voelt het nu (net als de vorige keren dat ik iets ben aangegaan) onzeker of het gaat lukken. Het heeft geen zin daar nu verder over na te denken. Aan de slag.

Het eerste dat ik doe is op internet zoeken naar instructies hoe ik de training kan opbouwen. Van waar ik nu sta (nog met de benen het liefst op de grond) tot waar ik naar toe wil (een goede handstand kunnen maken en blijven staan).

Ik kom twee instructievideo’s tegen die me wel een goede basis lijken (zie onder).

Ik haal er in ieder geval uit dat ik moet starten met twee onderdelen:

  1. Lenigheid van de schouders en de handen
  2. Kracht in de schouders

Ik kan het beste dagelijks wat oefeningen doen. Niet te lang, maar wel meerdere keren per dag. Het beste werkt het als ik toch momenten uitkies. Direct na het opstaan, de lunch en rond de trainingen die ik doe in de sportschool.

  1. Rekken (arm zwaaien terwijl ik een buis vasthoudt en rekkingsoefeningen)
  2. Schouderoefeningen
  3. Plankjes voor de stabiliteit
  4. Pikehold (een pushup stand met de billen zo hoog en zo ver mogelijk naar voren). Deze kan ik ook doen met mijn voeten op een kist.
  5. Wallwalk (tegen de muur oplopen en dan tot handstand komen)
  6. Handstand kickoff (tegen de muur)

Na twee weken dan kijken hoe ver ik ben opgeschoten. 

 How to handstand: in 5 stappen naar een volledige handstand

    Handstand met hulp van de bank in de woonkamer