Afgelopen vrijdag won Nils van der Poel op indrukwekkende wijze de 10 kilometer tijdens de Olympische Spelen. Een dag later zette hij zijn hele trainingsschema vanaf 2019 online, inclusief visie en achtergronden voor zijn keuzes. Geen commercieel boek jaren later, maar een pdf, direct na afloop

Wat zijn de lessen van een Olympisch kampioen, die 25 rondjes het hardste schaatst van iedereen. Zijn de lessen ook op andere plekken van toepassing? Ik pak er een paar uit.
 
𝐘𝐨𝐮 𝐰𝐢𝐥𝐥 𝐛𝐞𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐠𝐨𝐨𝐝 𝐚𝐭 𝐰𝐡𝐚𝐭𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐢𝐭 𝐢𝐬 𝐲𝐨𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧
Degene die de meeste rondjes van 30.0 kan schaatsen 3 maanden voor de race, wint, was de overtuiging van van der Poel. Training bestond dus uit heel veel rondjes 30.0.
  
In het werk ook wel iets om over na te denken: wat zijn de belangrijke onderdelen en wat is alleen maar ‘waste’ en hoe beoordeel je dat?
 
𝐓𝐡𝐞 5-2 𝐝𝐚𝐲 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦
Voor topsporters is het verleidelijk om meer te willen doen, maar een strak schema zorgt ervoor dat zowel lichaam als geest weer uitgerust zijn op maandagochtend. Van der Poel monitorde zijn gesteldheid doorlopend en nam juist extra rust als hij merkte dat er een negatieve trend aankwam.
 
In mijn werk nam ik lange tijd rust niet meer zo serieus als toen ik nog sportte. Dat ging uiteindelijk ten koste van mezelf. Minder fit, minder goed slapen en daardoor nog langere dagen moeten maken, een negatieve spiraal. 5 Dagen hard werken en 2 dagen niet werken. Een goed plan!
 
𝐓𝐫𝐚𝐯𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐝𝐚𝐲𝐬
Als sporter was veel reizen onvermijdelijk. Wat van der Poel doet is consequenties trekken uit het feit dat een reisdag geen trainingsdag is én ook geen rustdag (echte ‘waste’ dus). Hij valt niet in de valkuil door een reisdag ten koste te laten gaan van een rustdag. Wel probeert hij het aantal reisdagen te minimaliseren.
 
Ik herken het met administratief werk. Dat levert geen waarde op voor klanten, maar kost wel tijd. Vaak gaan die in de extra uurtjes, waardoor de 5-2 regel direct onder druk komt. Intern automatiseren van administratief werk moeten we zelf nog meer doen.
 
Hoe minder administratief werk, hoe minder tijd- en energieverlies….
 
𝐊𝐈𝐒𝐒 – 𝐊𝐞𝐞𝐩 𝐢𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞, 𝐬𝐭𝐮𝐩𝐢𝐝
Doe geen dingen die je zelf niet begrijpt. Wees niet afhankelijk van dingen die je niet onder controle kunt krijgen. Het klinkt zo voor de hand liggend….

I consider success to be measured by means of playing, and not by margin of winning. It is the strive for excellence, the sharing of love and the ability to inspire others to do the same, that to me above all, defines an athlete’s success. The job is to lead the way by leading yourself. Be courageous. Do not overtrain, but stick to the Limit. 
Nils van der Poel

Lees het hele stuk hier: https://lnkd.in/eznGbMpD

Contact opnemen?

Heb je een uitdaging? Wil weten hoe AFAS nog beter voor je kan werken?